
Een afwisselende mix: combineren van interne en externe projecten
Marieke Roelofs, maart 2023
Consultants kunnen bij Nippur ook aan een intern project werken, een voorbeeld daarvan is het dataplatform. Binnen dit project zijn we bezig de standaard werkzaamheden die we bij klanten uitvoeren te automatiseren zodat de klant een betrouwbaardere oplossing krijgt, geld bespaart, en onze consultants zich in hun dagelijks werk meer op de complexere en/of klantspecifieke zaken kunnen storten.
In dit artikel lees je wat de ervaringen van onze consultants zijn bij dit interne project.

Hoe ziet een werkdag van een interne consultant eruit?
Binnen Nippur wordt aan het project -een dataplatform in de (Azure) cloud- gewerkt door o.a. Maarten Manders, Mayke van Ganzewinkel, Lucas Otten, Ruben Kersten en Marcel Hintzen.
Ruben: “Op de dagen dat ik aan het platform werk, beginnen we de werkdag met een korte standup. We werken in sprints, volgens de agile-methodiek. Zo kunnen we snel inspelen op wensen van klanten.” Marcel: “We stemmen veel onderling af. Je bent een groot deel van de dag zelf bezig met je eigen taken, maar we weten elkaar steeds snel te vinden om even te sparren.” Maarten: “Ik praat graag met klanten over hun wensen en voeg daarop gebaseerd functionaliteit toe aan het platform. Dat geeft je het idee dat je mensen echt aan het helpen bent.”
Wat zijn voorbeelden van werkzaamheden?
Maarten heeft veel expertise op het gebied van infrastructuur en houdt ervan zoveel mogelijk handelingen te automatiseren, bijvoorbeeld de uitrol van een omgeving voor een nieuwe klant. “Hier komt veel bij kijken omdat we het platform in een klantomgeving neerzetten en niet in onze eigen tenant”. Lucas is opgeleid als data scientist/statisticus, en werkte aanvankelijk alleen aan de dataqualitymodule waar d.m.v. algoritmes kenmerken van de dataset in kaart worden gebracht. “Gaandeweg ontdekte ik dat ik ontwikkeling/engineering eigenlijk nog veel leuker vind dan statistische modellen maken. Ik werk nu dus ook aan het inrichten van de datastromen, het maken van devops pipelines waarin bij elke wijziging automatisch een groep tests gaat lopen, en het robuust opzetten en goed testen van processen. De initiële kosten om dit alles in te richten zijn best hoog, maar daarna heb je er enorm veel profijt van”.
Mayke werkt voornamelijk aan de guided-data-science-module: een Dash-webapp die mensen kunnen gebruiken om datasciencetechieken toe te passen zonder dat ze programmeerkennis hoeven te hebben. Met deze module kunnen gebruikers zelf een forecast maken of clustering toepassen om segmenten te maken van hun hele klantenbase. Mayke: “In de toekomst gaan we waarschijnlijk ook NLP (Natural Language Processing) technieken toevoegen waarmee je bijvoorbeeld onderwerpen kunt vinden in tekstuele data. Als je dan bijvoorbeeld chatgesprekken hebt tussen medewerkers en klanten zou je NLP-technieken kunnen gebruiken om te kijken waar deze gesprekken over gingen. Die input kun je weer gebruiken om je FAQ op de website te verbeteren zodat klanten het antwoord daar kunnen vinden.”

Met welke technieken kom je in aanraking?
Het cloudplatform wordt volledig in Azure ontwikkeld en daarbij komen de ontwikkelaars in aanraking met de vele diensten en technieken die binnen Azure aanwezig zijn.
Marcel: “Het is best divers qua technologie. Azure biedt veel mogelijkheden. Zo is de aanvankelijke oplossing die werkte met Azure Data Factory inmiddels vervangen door het inlezen van data d.m.v. Azure functions met Python-scripts daarin.”

Lucas: “We hebben een robuuste ontwikkelstraat ingericht in Azure Devops, met deployment pipelines en allerhande tests die automatisch worden afgetrapt bij een Git pull request. Laatst heb ik voor collega’s die niet aan het platform werken een Git workshop gegeven zodat iedereen bekend raakt met de commando’s en werking.”
Maarten: “Ook de uitrol van het platform in klantomgevingen gaat geautomatiseerd door middel van Azure Devops Pipelines. De code voor zowel specifieke componenten als de Azure-infrastructuur (Infrastructure as Code) wordt op deze manier bij klanten uitgerold. Bij de infrastructuur gaat dat met Bicep-code, dit is de nieuwe versie van de bekendere ARM-templates.”
Hoe is de balans tussen interne en externe opdrachten?
De meeste consultants combineren de interne werkzaamheden met projecten bij klanten: twee dagen intern, twee of drie extern. Marcel: “Dat is soms wel jongleren. Als er een incident is bij de klant kunnen de interne werkzaamheden in de knel komen. Ik probeer dan te schuiven met de dagen zodat we toch de voortgang erin kunnen houden.” Ruben: “Ik werk zelf op maandag en dinsdag voor het platform. Er wordt de hele week aan het platform gewerkt, in wisselende samenstellingen.”
Wat zijn voordelen van interne werkzaamheden?
Door het werken aan het dataplatform heeft Maarten veel geleerd, vooral op het gebied van Azure, en interessante discussies gevoerd over data eigenaarschap. Mayke vindt het nuttig dat ze door haar werkzaamheden voor het data platform ook wat meekrijgt van het engineering-deel: “Ik vind het heel mooi om Marcel, Maarten en Lucas te zien bouwen aan het data engineering-stuk. Zij weten daar echt veel vanaf en dat vind ik leuk om te zien.” Ook bevalt haar de manier van werken: “Wat mij opvalt is dat wij bij het project veel vrijheid krijgen om zaken op te pakken zoals wij denken dat het handig is. Als je een goed idee hebt dan mag je dat vrijwel altijd uitvoeren. Zo is de guided-data-science-module ook ontstaan.”

Marcel: “Een groot voordeel is dat je ervaring kunt opdoen met nieuwe technologie, ook als die niet wordt gebruikt bij de klant waar je op dat moment werkt. Je houdt zo je kennis up-to-date en blijft bij met nieuwe ontwikkelingen in dit snel bewegende vakgebied.”
Variatie
De combinatie van externe- en interne werkzaamheden spreekt deze consultants erg aan. Bij Nippur zijn er, naast het dataplatform, nog andere mogelijkheden om bij te dragen aan interne zaken. Afhankelijk van ieders interesses en ambities zoeken we een geschikte rol, al hebben we ook collega’s die geen interne projecten hebben en liever fulltime bij een of meerdere klanten werken.
Wil je meer weten over het dataplatform? Neem dan contact op met Maarten Ketelaars. Ben je nieuwsgierig geworden en lijkt een baan bij Nippur je leuk neem dan contact op met Suzanne van Es of Henri Oostindië.