
Interview met Stefan Cardon
Augustus 2023 – Stefan Cardon
Stefan Cardon werkt sinds 2015 bij Nippur en heeft zich in die tijd flink ontwikkeld. Zijn hart ligt nog altijd bij effectieve oplossingen vinden met data, maar ondertussen is hij ook verantwoordelijk voor een deel van onze Business Development.

Hoe ben je bij Nippur terecht gekomen?
Zoals vele Nippurianen ben ik in aanraking gekomen met een van de werknemers. Voor Nippur werkte ik bij FEI (tegenwoordig TFS) in Eindhoven, hier werkte ik al veel met data. Toen ik bij Nippur een Mindshare-sessie bijgewoond heb, voelde het al snel goed. Bij Nippur zou ik me verder kunnen ontwikkelen op het gebied van data.
Hoe was de stap naar consultancy voor jou?
De grootste omschakeling voor mij was dat ik niet meer aan één product werkte. Bij FEI was alles georganiseerd rondom de productie, echter binnen consultancy draait alles om de diensten die we leveren. Dit gemis werd wel goed gemaakt doordat ik de mogelijkheid kreeg om bij vele bedrijven binnen te kijken.
Ook over de (variabele) reisafstand heb ik van tevoren wel nagedacht. Dit is in mijn geval echter heel erg meegevallen, aangezien mijn eerste opdracht op fietsafstand was. Tegenwoordig ben ik wel meer aan het reizen, omdat ik nu ook verantwoordelijk ben voor business development. Het is me wel opgevallen dat Nippur terughoudend is met lange reistijden, en graag meedenkt in oplossingen wanneer het wel eens nodig is.

Wat vind je het leukste aan het Data & Analytics vakgebied?
Ik vind het leuk om uit te zoeken hoe we mensen kunnen helpen om hun werkzaamheden makkelijker uit te voeren. Dit vereist oplossingen die met data een proces ondersteunen. Ik vind het leuk om deze oplossingen door de hele keten te brengen, vanaf de probleemstelling t/m de implementatie inclusief instructies naar de medewerker. Door bij de hele keten betrokken te blijven zie ik meteen welke waarde de oplossing toevoegt.
Aan de start van het project is het nog wel eens lastig om de juiste bottleneck te vinden. Wij worden namelijk vaak ingehuurd voor een ‘data probleem’, echter komen we er dan achter dat het ook nodig is naar processen of governance te kijken. Door te starten met een praktische insteek en meteen met de data aan de slag te gaan, komen we gaandeweg met voortschrijdend inzicht wel tot de kern van het probleem.
Wat is de meest waardevolle les die jij afgelopen jaren geleerd hebt?
Die komt van een projectmanager die geregeld op projecten werd gezet die moeizaam liepen. Het viel me op dat zijn focus lag op zo snel mogelijk, met een acceptabel risico, live gaan. Het meest waardevolle voor mij was het inzicht dat je niet moet wachten tot een product 100% af is voordat je het aan een klant/eindgebruiker laat zien. Door veel eerder al halffabricaten te laten zien, heeft de klant nog een mogelijkheid tot bijsturen, en creëer je betrokkenheid. De truc zit hem hierin om een goede afweging te maken van de risico’s. Als de kans dat iets fout gaat klein is, en de impact blijft beperkt, dan is het tijd om een product live te brengen. Het inschatten van dit risico heb ik vooral geleerd in mijn ervaring als Product Owner bij een aantal projecten.
Zie je deze les ook bij collega’s terug?
Een typische Nippuriaan wil alleen maar heel goed werk leveren. We zijn zeer kritisch op onze kwaliteit, en we willen de specialist zijn in ons vakgebied. Dit staat soms wel op gespannen voet met een halffabricaat leveren. Ik denk dat zodra je tot inzicht komt dat het uiteindelijke product veel beter wordt, het perfectionisme en het vroegtijdig leveren heel goed samen kunnen gaan.
Uiteindelijk draait het om een goede communicatie richting de klant, want als deze weet dat eerst een halffabricaat geleverd wordt, dan zijn de verwachtingen hier ook naar.
Ik ervaar binnen Nippur als organisatie ook de ruimte voor deze aanpak. Doordat er een diep vertrouwen is dat we uiteindelijk een goede oplossing leveren, ontstaat er ruimte voor dialoog en feedback. Dit zie ik zelfs terug bij jonge startende collega’s, die de ruimte krijgen om zelf tot de juiste inzichten te komen.