Als Software Engineer werkzaam binnen Data & Analytics Dienstverlening - Interview met Maarten Manders

Lianne Ringoir, november 2022
 
De meeste collega’s binnen Nippur hebben een business intelligence achtergrond en werken als consultant bij de klant. Maarten Manders heeft met de studie technische informatica de meest technische achtergrond van ons allemaal, en werkt sporadisch als consultant. Tijd voor een goed gesprek met onze lead developer.

Wist je altijd al dat je met data wilde werken?
Eigenlijk werk ik helemaal niet zoveel met data. Ik ben vooral bezig met de onderliggende technologie en faciliterende processen. Hierin maak ik dan wel veel gebruik van metadata.

En hoe sluit je achtergrond hierop aan?
Ik heb een Bachelor technische informatica gedaan en daarna de Master Model Driven Software Engineering. Ik ben kort gezegd dus vooral veel bezig met input, hierop code/algoritmes toepassen wat leidt tot output.

Je bent geen consultant zoals veel Nippurianen, hoe ziet jouw rol eruit?
Ik ben begonnen als developer bij Qosqo, een dochterbedrijf van Nippur, waar ik werkte aan Quipu (QUIPU is een metadatagedreven datawarehouse automatiseringsoplossing die door middel van template gebaseerde codegeneratie bruikbaar is op een breed scala aan platformen). Inmiddels ben ik lead developer en werk ik vooral aan NAIA (een geautomatiseerd cloud data platform voor Augmented Analytics) . Ik werk dus over het algemeen bij Nippur op kantoor en maar heel soms voor een klant.

 Hoe blijft je kennisniveau up-to-date?
Niet echt door middel van cursussen. Het gebeurt meer organisch, maar ik stuur het wel. Ik trek bijvoorbeeld op met collega’s waar ik van kan leren. Maar ook volgens het principe ‘al doende leert men’. Ik merk dat dit werkt, want in de loop van de jaren is mijn kennis gegroeid. En ook ik maak gebruik van google en stack-overflow, maar dat geldt voor iedereen volgens mij 😊.

Binnen NAIA wordt gewerkt met infrastructure-as-code, met Terraform en Bicep. Wat zijn de voordelen hiervan? En hoe heb je ervoor gezorgd dat je dit beheerst?
Met Terraform en Bicep kan je resources implementeren; je beschrijft in code hoe iets er uitziet en deze configuraties zorgen dat dit in de cloud komt te staan. Denk hierbij aan een database of een virtuele machine. Het leuke hieraan is dat je het kan automatiseren. Hierdoor kan je gemakkelijk inspelen op specifieke eisen en wensen van een klant.

Waar krijg je energie van in je werk?
Ik vind het leuk om dingen zo te maken dat je zo min mogelijk hoeft te doen. Tijdens mijn studie leerde ik al dat programmeurs lui zijn. Als je 8 keer hetzelfde moet doen, moet je een script schrijven. Ik heb dat zelf al eerder, bij 5 keer. Soms duurt het dan wel langer om het script te schrijven, maar als je het later nog eens moet doen, levert het wel wat op. Maar lui zijn is natuurlijk niet alles, je moet wel inzien waar je tijd mee kunt besparen, dus inzicht en creativiteit zijn ook heel belangrijk.

Naast het plezier in automatiseren vind ik het leuk om te praten met mensen over het doel van een oplossing, en samen tot creatieve ideeën te komen. Door positieve energie van anderen krijg ik ook weer energie en heb ik zin om te helpen.

De rol van ontwikkelaar vervul ik nu al een aantal jaren. Ik wil graag doorgroeien naar de rol van architect. Vroeger werd ik nog blij van ‘opgesloten te zitten in een hokje’ als programmeur. Maar, nu realiseer ik me dat je niet alleen een goede oplossing kan bedenken, samen met anderen kan je iets maken wat mensen echt willen en kunnen gebruiken. Dat is ook de reden waarom ik meer naar een architectenrol toe wil groeien. Als architect heb je nog meer het overzicht. Je vertaalt de wensen van klanten en gebruikers naar een technisch ontwerp.

Het fijne van Nippur is dat ik een tijd geleden heb bedacht om me verder te ontwikkelen en dit merk ik nu echt in andere verantwoordelijkheden en taken. Ik heb zelf aangegeven welke kant ik op wil en ik word nu vaker gevraagd om bijvoorbeeld naar klanten toe te gaan. Ik heb wel een brede basis in de techniek en mag nog leren om mijn verhaal niet te technisch te maken en niet te snel in oplossingen te denken.

Wat is binnen jouw vakgebied de grootste uitdaging? 
Technisch kan alles, hierdoor willen mensen heel veel. Hoe zorg je dat je duidelijke verwachtingen schept? Het is namelijk wel belangrijk om een goede fundering te leggen om een duurzame oplossing te maken. Het resultaat hiervan is minder zichtbaar en voor stakeholders misschien minder interessant.

Wat maakt werken bij Nippur extra leuk?
De collega’s en de gezelligheid. Ik vind de Nippur Nights en etentjes heel leuk. Ik heb fijne collega’s waarmee je niet alleen over technische zaken kan praten.

Nippur is een klein bedrijf, dat vind ik fijn. Je hebt toch een bepaalde invloed op hoe het bedrijf werkt, zo ervaar ik dat. Je bent niet alleen maar een klein radertje in het wiel met beperkte invloed. Je kan makkelijk met mensen schakelen en je ideeën kenbaar te maken, en er gebeurt dan ook iets mee.