Azure cloudcomponenten van Wilbert

Wilbert van Ruremonde, juli 2022

Ruim twee jaar geleden schreef ik een blog toen ik  de eerste mogelijkheden had gezien had van de cloud. Nu zijn we twee jaar verder in de tijd; een mooi moment om te kijken hoe het er nu voor staat. 

Ik heb me de afgelopen jaren verder gefocust op één van de bouwmarkten, Microsoft Azure.

Op het moment van schrijven bestaat Azure uit ongeveer 400 services waarvan een flink aantal de status preview heeft en dus nog niet volledig beschikbaar is voor iedereen. Het maakt duidelijk hoe snel de ontwikkelingen gaan en hoe Microsoft continu onderdelen toevoegt. Van al die services heb ik er in de afgelopen jaren zo’n 15 leren kennen. Voornamelijk omdat die modules gericht zijn op het maken en beheren van dataoplossingen.

Azure toen en nu

Azure is de afgelopen jaren flink gegroeid, zowel in aantal componenten als in aantal gebruikers. Ook bedrijven zijn een stuk volwassener geworden in hun gebruik.

Sommige onderdelen binnen Azure zijn geëvalueerd, een aantal is nieuw, en een aantal is vervangen door iets anders. Ergens is dat normaal voor een tool en een platform als Azure. Echter, ik merk ook dat het soms wel de continuïteit van je gemaakte software aantast. Iets wat nu goed werkt hoeft niet te blijven werken. Beheer en onderhoud spelen dus een grotere rol.

Ik vind het interessant dat veel componenten die ik in het begin van mijn Azure traject gekozen heb nog steeds bestaan en dat ik deze nog steeds gebruik. Een goed voorbeeld is de Data Factory, die is de afgelopen jaren flink aangepast en aangevuld, maar bestaat nog steeds. Ze hebben de Data Factory ook toegevoegd aan het Synapse component.

Hoofdcomponenten voor data-engineer

Wat zijn in mijn ogen de belangrijkste componenten die ik nu gebruik?

Los van alle randvoorwaardelijke zaken zoals netwerk, firewalls, toegang, enzovoorts:

  • Synapse (Opvolger van de SQL Data Warehouse)
  • Storage Account
  • Azure SQL
  • Function App

Het mooie is dat de componenten die ik hier beschrijf en dagelijks gebruik, niet veel afwijken van de componenten zoals die terugkwamen in mijn eerste blog.

Vervolgstap voor mij

Zelf heb ik heel veel mogen leren “on the job”. Op dit moment ben ik bezig om dat te onderbouwen door de learning paths te volgen die worden aangeboden door Microsoft zelf. Mijn doel is om te weten wat Azure kan en hoe het goed ingezet kan worden, juist omdat daar een risico zit. Iedereen kan Azure gebruiken, maar het maximale eruit halen, dat is de uitdaging.

Conclusie na twee jaar gebruik

Tijdens mijn gebruik van Azure in de afgelopen twee jaar, is me vooral duidelijk geworden dat het een heel krachtig platform is met vele mogelijkheden. De keuze was twee jaar geleden al reuze en dat is nog gigantischer geworden. Het is hierdoor voor vele bedrijven interessant om in te zetten.

De vele mogelijkheden zijn zowel een vloek als een zegen … Daarnaast dien je als engineer veel kennis op te bouwen van de randvoorwaardelijke onderdelen die je voorheen op een ouder platform niet nodig had, of die je had uitbesteed.