Collega aan het woord - Gilles Pol

April 2024 – Marsha Timp

Gilles Pol (47) is sportief, ondernemend en heeft een enorme passie voor data. Hij werkt inmiddels al 10 jaar bij Nippur, dus het is tijd om het met hem te hebben over zichzelf: wie is Gilles, wat zijn z’n drijfveren, waarom heeft hij gekozen voor Nippur en waarom kiest hij nog steeds voor Nippur?

Gilles, vertel eens iets over jezelf.

Ik ben Gilles, ik ben 47, al heel lang samen met Marjolijn, al sinds mijn 18e. Ik heb 2 kinderen, pubers, 14 en 12. Ik denk dat we als gezin redelijk sportief zijn. Zelf mag ik graag sporten: ik loop hard, ik zwem, ik squash en als ik niets te doen heb ga ik wandelen om mijn 10.000 stapjes te halen.”

Wat doe je nog meer naast het sporten?

“Ik lees wel eens een boek, ik kijk wel eens een serie, maar daar heb ik naast mijn werk niet zo veel tijd voor. Ik ga graag met de jongens mee naar hun sporten om een training of een wedstrijd te kijken, om te fluiten of te rijden. Met vrienden leuke dingen doen, zoals eten of ergens naar de kroeg. En we kamperen graag. In het voorjaar staan we op een camping in Winterswijk met de caravan. In de zomer trekken we met de caravan door Europa.”

Waar ben je het meest trots op in je werkleven?

Dat is meestal mijn meest recente ervaring. Nu is dat EDSN, waar ik een heel dataplatform heb neergezet. Ik ben daar alleen begonnen, maar toen ik vertrok stond er een werkende machine, een trein die draait en loopt, met een PO, een scrummaster en 2 teams. Daar was ik heel trots op. Vooral omdat we als team echt een positieve drive hadden en dingen voor elkaar kregen. Een beetje Wilde Westen en zeker niet binnen de lijntjes kleuren. Er zat energie in het team en als het dan blijft groeien en succesvol blijkt te zijn … ja, daar ben ik dan supertrots op. Meer in het algemeen als dingen onmogelijk lijken, dit als team oppakken en enorme waarde leveren. Er zijn heel veel dingen echt gaaf die we hebben gedaan. Ik kan er niet zo eentje uitpikken.”

Hoe ben je bij Nippur terecht gekomen?

“Vanuit Dink Intelligence zat ik ingehuurd bij VGZ. Daar kwam ik Henri tegen. Toen Dink failliet ging belde ik Henri. Binnen no-time zat ik met Pieter en Peter om tafel en dat was een hartstikke leuk gesprek. Na het gesprek met Peter en Pieter was ik eigenlijk al om. Ik heb geen andere opties overwogen. Ik wilde bij een club gaan werken die solide is en betrouwbaar, die al langer bestond en waar ik niet zelf de senior ben. Bij Nippur zaten al die seniors die ik nodig had om mezelf verder te ontwikkelen.”

Wat is jouw rol bij Nippur?

“Ik doe klussen bij klanten en dat is eigenlijk het belangrijkste. Ik heb altijd opdrachten voor mezelf geregeld, mijn netwerk is best goed. Daarmee probeer ik voor de andere collega’s leuke opdrachten te regelen. Ik vind het leuk om commercieel bezig te zijn.”

Je gaf aan dat je klussen doet voor een klant. Wat voor type klussen? In welke rol zit je daar dan?

“Ik heb een achtergrond in datawarehousing. Ik ben ooit begonnen met rapportages bouwen in Cognos. Daarna heb ik meerdere Kimball datawarehouses gebouwd in Oracle en Oracle Warehouse Builder. De laatste 5 jaar heb ik bijna geen code meer geschreven, omdat de rollen meer coördinerend zijn geworden, zoals de combinatie van scrummaster en product owner bij EDSN en projectleider bij Rijnstate. Ik werk graag in een team. Ik vind het ook leuk om een team te bouwen. Bij Alliander zit ik nu een beetje als een Einzelgänger. Daar probeer ik ander werk bij te organiseren, zodat het wel weer teamwerk wordt. Maar mijn huidige rol is dus vooral coördinatie van werk en zo dingen voor elkaar krijgen.”

Welke doelstelling wil je dit jaar bereiken?

“Ik vind de energietransitie razend interessant. Daar gebeurt zoveel. Ik vind het vooral in de sector heel leuk, dus de samenwerking tussen EDSN, de netbeheerders en TenneT en Netbeheer Nederland en wat daar allemaal speelt. Hoe je al die stakeholders moet managen. Het gevaar of het nadeel daarvan is dat het steeds meer weg beweegt van werken met data, data platformen en data tools. Ik zou best wel een programma manager willen zijn van een megaproject, maar het moet wel een data component bevatten. Ik wil wel die data en analytics professional zijn, en dan niet zozeer meer met de voeten in de klei, maar meer hoog-over lijkt me toch het leukst. Ik zou het heel jammer vinden als ik de data component los zou moeten laten. Dus daar probeer ik voor te waken.”

Welke werkzaamheden vind je echt niet leuk om te doen?

“Sterk repetitief werk en administratief werk, daar zit geen energie in.”

Welke eigenschappen zoek je in je collega’s? En waarom past Nippur wel of niet bij jou?

“Nippur past bij mij omdat het no-nonsense, deskundig en het eerlijke verhaal is. Met name deskundigheid en eerlijk. En dat is ook wat ik zoek in mijn collega’s. En naast deskundigheid en eerlijk, humor hebben en lol hebben in het werk. Waar ik een hekel aan heb zijn mensen die hun snor proberen te drukken. Je hoeft voor mij niet altijd hard te werken, maar je moet wel de dingen opleveren die je hebt afgesproken. En niet proberen ergens op een slinkse manier onderuit te komen.”

Wat zou je willen veranderen bij Nippur?

“Iets meer ballen. Ik vind dat we voorzichtig zijn in alles. Ik zou meer durf willen zien, en we mogen wel iets brutaler zijn en harder roepen dat we dingen kunnen. Want ik denk dat wij heel veel dingen ontzettend goed kunnen, maar dat we dat niet roepen, omdat we er niet 120% zeker van zijn. Dus wat ik vind dat zou moeten veranderen bij Nippur, is dat we iets stoerder mogen zijn. ”

Is er nog iets dat je graag kwijt wilt dat je niet hebt kunnen zeggen?

“Ik kijk uit naar de volgende 10 jaar bij Nippur!”