Humorous mobile cloud computing conceptual image.

De Cloud als bouwmarkt

Februari 2020
Stel je loopt in een bouwmarkt om een schroef kopen en je hebt de keuze uit 1975 soorten. Welke kies je dan? Nu heb je je keuze al gelimiteerd door het kiezen van een productsoort namelijk een schroef. En toch nog steeds enorm veel keus.
Een soortgelijke uitdaging kom je tegen in de cloud.
Cloud is eigenlijk niet nieuw, wetende dat bijvoorbeeld Microsoft Azure vanaf 2011 op de markt is. En toch zijn veel bedrijven nog niet bekend met de cloud of is het nog niet gelukt om naar de cloud te gaan. En dat is ook best logisch.

Het begint allemaal bij het kiezen van een bouwmarkt. Mocht je die gekozen hebben en een inlog hebben aangemaakt, dan mag je binnen komen. Nadat je de winkel binnenkomt, staan er honderden artikelen op je te wachten. Alles zit in een eigen productgroep en alles heeft zijn eigen prijs.
Ieder artikel in de bouwmarkt is voor een ander doel en soms zijn er meerdere artikelen voor hetzelfde doel. Bovendien kun je artikelen combineren om daarmee iets moois te maken. Wat heb je dus nodig en hoe werkt het dan?

Ik heb zelf exact hetzelfde probleem ervaren toen ik voor het eerst in de cloud ging kijken. Na mijn start bij Nippur in februari 2019, kreeg ik de opdracht om te onderzoeken of het mogelijk was een klein BI-project op te zetten in de cloud. Na veel wikken en wegen heb ik uit de bouwmarkt (Microsoft Azure) een paar artikelen gepakt en ben als een beginnend Azure doe-het-zelver aan de slag gegaan.

Nippur BI ontstond in de cloud.

Gebruikte producten:
  1. Storage account, voor de opslag van in te lezen flat files
  2. Data Factory (V2), voor laden van flat files en SQL-database naar SQL-database in Azure
  3. SQL-server + SQL-database, voor opslag data.
In die korte tijd heb ik geleerd hoe de cloud in elkaar steekt door een paar artikelen te gebruiken en heb gevoel gekregen van wat de kosten zijn. In ons geval nog geen € 20,- per maand.

Het grote voordeel dat ik heb ervaren: De keuze is reuze!
Het grote nadeel dat ik heb ervaren: De keuze is reuze!

Maar gelukkig zijn er bedrijven zoals Nippur die kijkjes nemen in de bouwmarkt en artikelen uitproberen. En het leuk vinden om klanten te helpen mooie dingen te maken.

Persoonlijk ga ik zeker verder in de cloud want deze bovenstaande producten waren pas het begin van mijn reis. Ondertussen heb ik al veel meer cloud producten bekeken, ben ik een training aan het volgen en blijft mijn kennis over de cloud enorm groeien.