Denken vanuit concepten, de succesfactor in elk project

Suzanne van Es, april 2023
Vaak wordt de geschiktheid van een kandidaat voor een rol bepaald door welke toolkennis iemand heeft. Dan wordt er een “Power BI specialist” gevraagd of een “Azure Data Engineer”. Bij Nippur kijken we hier op een andere manier tegenaan. Het is namelijk vele malen relevanter of iemand de onderliggende concepten goed beheerst.

Neem bijvoorbeeld de rol die verantwoordelijk is voor het maken van rapportages. Wat maakt een rapport nou een echt goed rapport? Het doel van een rapport is in één oogopslag de essentie van de businessvraag te raken en daarnaast ook te anticiperen op aanvullende vragen die dan ontstaan door de juiste detaillering toe te voegen. Dit is het concept wat ook wel bekend staat als “Story Telling”.

Met dit in het achterhoofd stel ik dan de vraag: ‘wat is belangrijker? Weten achter welk menu je welke functie kan vinden, of in staat zijn de gedachtegang van de rapportgebruikers te vertalen in een goed functionerend rapport? Dit geldt overigens net zo goed voor datawarehouseomgevingen. Wil je iemand die alles kan oplossen in een specifiek ETL-tool? Of zoek je iemand die goed nadenkt over dataconcepten en dus soms ook de keuze maakt om iets niet in het tool op te lossen maar vanuit een conceptueel oogpunt voor een andere oplossing kiest?

Begrijp me niet verkeerd, tools kunnen complex zijn en ervaring hebben met specifieke tools is zeker een vereiste. Maar wij geloven erin dat als je inmiddels ervaring hebt opgedaan met één tool, je een tweede vergelijkbare behoorlijk snel onder de knie zal krijgen. Het hebben van ervaring in een specifiek tool maakt dus je nog niet de juiste kandidaat voor de job.

Vanuit deze overtuiging hebben wij bij Nippur ook nooit heel veel waarde gehecht aan certificeringen. Een certificering zegt namelijk niet veel over jouw vaardigheden om concepten goed toe te passen. Als een collega een certificering wil halen als onderdeel van zijn persoonlijke ontwikkeling is dat natuurlijk prima maar wij vinden dit geen verplichting. Toch lijkt de trend van certificeren weer in volle bloei. Op LinkedIn regent het announcements van behaalde certificaten en ook in aanvragen van klanten zien we steeds vaker dat certificering een randvoorwaarde is. Natuurlijk willen wij ons niet diskwalificeren voor mooie opdrachten dus zullen wij ook wat vaker het gesprek rondom certificering aangaan in onze HR-processen. Maar voor ons blijft het meest belangrijk dat concepten op de juiste manier worden toegepast, no matter welke technologie.