Doorbraak voor onze kinderen in Sri Lanka

Nippur steunt al lange tijd de stichting Yawajeewa in Negombo, Sri Lanka. Het betreft een Community Learning Centre voor kansarme kinderen die op straat moeten leven. Kinderen van wie een van de ouders is overleden, kinderen van bedelaars en daklozen, maar ook kinderen die om welke reden dan ook van school zijn gestuurd. Yawajeewa biedt daarnaast ruimte voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap die aan hun lot worden overgelaten.

Yawajeewa staat onder leiding van oprichter Sunil Shanta, onderwijs-ambtenaar. Hij en zijn staf staan zeven dagen per week voor deze kinderen klaar. Deze zeer gemotiveerde docenten en verzorgers accepteren hiervoor een lager salaris dan ze elders zouden krijgen voor hetzelfde werk. Ook Shanta doet dit naast zijn eigenlijke werk, uit noodzaak voor de kansarmen van Negombo. Zij zorgen ervoor dat deze kinderen dagelijks scholing krijgen. Daarnaast zorgen zij voor gezonde maaltijden voor de kinderen. De scholing bestaat uit basisonderwijs en voor de oudere kinderen is er ook beroepsgericht onderwijs beschikbaar, bijvoorbeeld fietsenmaker of kleermaker. Aan de gehandicapte kinderen wordt speciaal onderwijs gegeven.

Nippur heeft in het verleden projectmatige investeringen gedaan in het gebouw, waar alles plaatsvindt, en in aanvullende voorzieningen om het onderwijs te stimuleren. Verder betalen we al jarenlang voor het ontbijt en de lunch van de kinderen, zodat deze een goede reden hebben om naar ‘school’ te komen. Dat laatste is echter een kwetsbare situatie, want als om wat voor reden Nippur niet meer kan bijdragen, dan hebben ruim 60 kinderen direct een probleem.

Vandaar dat we Shanta gevraagd hebben te zoeken naar meer duurzame oplossingen, waar wij aan kunnen bijdragen.

Op enig moment mocht hij op kosten van de Sri Lankaanse overheid een maand naar een NGO-training in Japan. Dat heeft enorm geholpen. Na thuiskomst blaakte hij van de ideeën. Zo ontstond het idee om een lap grond aan te schaffen, waar hij een gezin op kon plaatsen om het te verbouwen. Hij mocht van de eigenaar onderzoeken of het zou lukken, hiermee inkomsten te genereren. Dat bleek een groot succes.

Vervolgens heeft het toch nog drie jaar geduurd voordat hij het stuk grond van 3 acres of 12.000 m2 heeft kunnen aanschaffen met onze hulp. Het bleek niet eenvoudig om de vereiste fondsen bijeen te brengen vanuit onze goede doelen-pot. Covid en de neergang van de economie waren belangrijke boosdoeners. Daarnaast steunen we nog andere goede doelen, die we niet uit het oog willen verliezen. Een pluspunt bij het kunnen realiseren van deze investering waren de gulle donaties van onze partners en klanten tijdens ons 20-jarig bestaan vorig jaar. Hartverwarmend.

Het mooie is dat deze investering al heeft bewezen dat Shanta 3x meer opbrengsten kan genereren dan hij jaarlijks van ons ontving voor ondersteuning. En dat is nog maar het begin. Door vee te gaan houden, kan hij de omzet nog verder vergroten. Hierdoor kan hij andere dromen ook verwezenlijken, zoals het beter betalen van de leerkrachten, het kopen van brandstof om kinderen te halen en te brengen, het kopen van grondstoffen voor productie van typisch Sri Lankaanse wereldwinkel-producten, enzovoort.

Toen we het geld bij elkaar hadden konden we hem het goede nieuws brengen op zijn verjaardag. Het was heerlijk om hem online te feliciteren. We zagen zelden zo’n gelukkige man. Er viel een last van zijn schouders. De achterliggende periode was loodzwaar voor hem. Voedselprijzen in Sri Lanka zijn met 300% gestegen, leerkrachten moesten elders op zoek naar werk bij gebrek aan adequate beloning, politieke onrust en ga zo maar door.

De Yawajeewa-benadering is bij de Srilankaanse overheid niet onopgemerkt gebleven. Men overweegt nu zijn voorbeeld te volgen en te implementeren in de rest van Sri Lanka. Hopelijk daarover in de toekomst meer.

Graag nodigen we jullie uit om eens te kijken op de facebook pagina van Yawajeewa via: https://www.facebook.com/YawajeewaCommunityLearningCentre