Een Modern Data Platform: Informatie voor iedereen!

Mei 2024 – Maarten Ketelaars

Hoe zorg je er nu voor dat je er als organisatie in slaagt je datagedreven ambities te realiseren en te zorgen dat een goed data platform je organisatie faciliteert en niet frustreert? 

Neuzen dezelfde kant 

Allereerst moet je met verschillende stakeholders het eens zijn over je datagedreven ambities. Een CFO heeft andere wensen en zorgen dan een business manager of een IT-directeur. Maar als iedereen zich hiervan bewust is en weet dat een goed data platform een middel is om je ambities waar te maken moet je het ook als organisatie omarmen en met alle stakeholders betrokkenheid tonen. 

Uitdaging van kennis en competenties 

Bij het realiseren van een data platform moeten er veel keuzes gemaakt worden, die voor de meeste mensen niet direct zichtbaar zijn. Je kunt je data platform vergelijken met een ijsberg. Ook daar is maar een klein stuk zichtbaar. Het niet zichtbare deel van het data platform is wel nodig om het zichtbare deel te kunnen laten werken. Met name data engineers, cloud engineers en infra specialisten zijn nodig om de basis van een data platform goed neer te zetten.  

Binden van de juiste expertise 

Voor lange termijn dit soort competenties aan je binden is voor sommige bedrijven een grote uitdaging. En als je je maar enkele FTE’s kunt permitteren moeten deze alle juiste competenties hebben en dus veel ervaring hebben. Je kunt het proberen met junior mensen maar dat gaat meestal ten koste van kwaliteit en doorlooptijd.  

Kiezen voor een ‘standaard’-oplossing 

Met Nippur zijn we al jaren bezig met het realiseren van data lake en datawarehouse oplossingen. Wij hebben een aantal jaar geleden gekozen om een standaardoplossing neer te zetten die dient als datafundament. Hierin zijn keuzes voor technische resources, naamgeving, orchestratie en opslag van metadata geregeld zodat er een solide basis staat. Er is nog steeds maatwerk nodig om bronnen aan te sluiten en data op de juiste manier beschikbaar te maken voor een doelgroep, maar de meeste uitdagingen van de ijsberg zijn in control gebracht.  

Focus op governance 

Het kiezen voor een gestandaardiseerd fundament betekent niet dat je als opdrachtgever alles volledig uit handen geeft. Het is wel een langdurige samenwerking. De opdrachtgever zorgt dat de juiste interne stakeholders goed zijn aangehaakt zodat je samen de juiste informatieproducten maakt. Maar als organisatie kun je focussen op de waarde van het zichtbare deel van de ijsberg, zonder je druk te hoeven maken over de complexiteit onder het waterpeil.  

Een goed gesprek kan helpen 

Heb je al een visie voor ogen? Zie je uitdagingen op diverse vlakken? Ben je al gestart, maar loopt het allemaal niet helemaal zoals je voor ogen hebt? Laten we eens van gedachten wisselen. Hiermee kunnen we samen kijken wat de ambities zijn en waar de uitdaging van je organisatie ligt. Dit kan een opstap zijn naar een weg die leidt naar het gewenste succes, dat iedereen in de organisatie de waarde van data volledig uit kan nutten in de eigen werkzaamheden.