Fietsambulance

Fietsambulances voor MalawiIn Malawi hebben alleen de drie grote steden een ziekenhuis waar de rijkere mensen een behandeling kunnen ontvangen. Het gebied Mangochi bestaat uit vele kleine dorpjes. De inwoners van deze dorpen kunnen terecht in kleinschalige medische faciliteiten in de grotere dorpen. Mensen die dringend een behandeling of kleine operatie nodig hebben kunnen daar terecht. Wanneer zij daar niet zelf naar toe kunnen gaan, wordt een fietsambulance ingezet. Op dat moment waren er in die streek 2 fietsen beschikbaar voor vijf dorpen.

De fietsen worden gemaakt door lokale mensen via de organisatie Sakaramento, opgericht door een Nederlander Peter Meijer. Hierdoor wordt de lokale economie gesteund. Via Transport4transport kunnen de fietsen op de plaats van bestemming worden gebracht waar ze kunnen worden ingezet. De dorpen regelen de inzet zelf. De mensen die de fietsen gaan gebruiken krijgen hier niet voor betaald, maar hebben wel een hogere status in het dorp. Daarnaast krijgen ze training voor zowel de fiets, als medische basis hulpverlening. Ook hebben ze voordelen door bijkomende werkzaamheden waar ze aan kunnen verdienen (reparaties uitvoeren, spullen vervoeren, etc).

Hierbij monitort Transport4transport de fietsen en zorgt voor eventuele kleine reparaties. Vanaf april 2015 probeert Transport4transport een soort ANWB voor de fietsambulances in te zetten. Dit wordt een gemotoriseerd voertuig die naast gereedschap ook fietsonderdelen mee zal nemen.

Met de donatie van 3 fietsambulances in 2014 heeft elk dorp 1 fietsambulance ter beschikking.