De derde vijf jaar van NIPPUR –
Groei in regio Oost en start met datascience

Frans van Bree en Erik Poelhuis, september 2022

Het leuke van alle ontwikkelingen binnen Nippur is dat er aan de ene kant een rode draad door het bedrijf blijft lopen, maar dat er aan de andere kant zoveel ontwikkelingen zijn dat het toch continu verandert. Een grote verandering voor Nippur in deze periode was dat Peter en Pieter langzaamaan het stokje zouden gaan overdragen. Jeroen had al een rol als directeur bij QOSQO op zich genomen.

Start Nippur Oost

De groei van Nippur in de regio Arnhem werd de verantwoordelijkheid van Henri en Maarten. Een groots opgezet openingsevent in het Openluchtmuseum in Arnhem was de officiële opening van Nippur Oost. In een leuke ambiance werden relaties bij elkaar gebracht om dit heuglijke moment te delen.
VGZ was al een klant en dat gaf een vliegende start. Medewerkers in deze regio waren Bram, Gilles, Joris, Robbert-Niels en Erik. Aan het eind van deze periode werd het team nog aangevuld met Maarten, Kasper en Marieke. Ook de klanten dienden zich gestaag aan. Naast VGZ zijn mooie projecten gerealiseerd bij SMT, Pluripharm, CCV, Foodstep, Beslist en XPO.

De rode draad is natuurlijk het lekkere eten en samen leuke dingen blijven doen en zo ging Nippur Oost ook een eigen Social organiseren. Tijdens de eerste Social hebben we allemaal een steen gebakken in een ouderwetse steenbakkerij, Panoven. Hiermee legden we symbolisch de eerste steen voor Nippur Oost.

 

Nieuw leiderschap betekent ook afstemming tussen de oprichters, die aan de leiding stonden van Nippur Zuid, en Nippur Oost. En de uitdrukking ‘zonder wrijving geen glans’ was regelmatig te ervaren op het kantoor aan de Spoordonkseweg. Er werd dapper aan de weg getimmerd. Nippur Oost betrok ook een eigen kantoor aan de Wageningsestraat in Zetten, dicht bij de snelweg en meteen naast het station, voor iedereen goed bereikbaar. Naast de eigen ruimte in het verzamelpand is er een luxe salon waar we van tijd tot tijd dankbaar gebruik maakten. De meeste Kerstbuffetten met bijbehorende borrel zijn daar genoten.
Al gauw deed de VVB zijn intrede. VVB staat voor Vrijdag Vette Bek. De meeste vrijdagen kan de plaatselijke snackbar rekenen op een bezoekje waar diverse Frikandellen-XXL worden gehaald. Dat neemt niet weg dat de collega’s in Oost ook heel erg gesteld zijn op wat luxer eten. De Wollerich-drempel die Zuid al hanteerde, deed onder een andere naam ook in Oost zijn intrede. Na het eerste jaar van Nippur Oost waarbij het budget vs. actual positief uitviel, hadden we een mooi diner bij Kromhout in Andelst om dit heugelijke feit te vieren. Het eten in dit restaurant is bijna Michelin-ster waardig (vonden wij) en zo is de spreekwoordelijke ‘Kromhout-drempel’ ontstaan. De vraag ‘is de Kromhout-drempel al gehaald?’ komt regelmatig terug. Vooral om het MT te herinneren aan dit restaurant.  

Nippur Zuid

Zuid had ook ingezet op groei en ook daar kwamen nieuwe collega’s bij. De Nippur Nights en de Socials werden opgesplitst tussen Zuid en Oost, maar we zorgden er wel voor dat we naar buiten toe één Nippur dienstverlening hielden. Inhoudelijk werden het ook uitdagende tijden. Datascience was in opkomst en dat gold ook voor Big Data. Dit was een nieuwe ontdekkingstocht en met de komst van Stefan Cardon en daarna Tim Hanssen was een echte datasciencecompetentie in de maak.

Er waren wat wisselingen in de bezetting maar bijzonder was dat we een oudgediende opnieuw konden verwelkomen op het oude nest, n.l. Martijn Smeekens. Even bijzonder was de indiensttreding van Han Slaats. Hij stond aan de wieg van Nippur en hoe mooi is het als je na jaren ook nog zijn expertise en ervaring in huis mag halen.
Mark Cattenstart kwam in dienst van Nippur en stapte later over naar Qosqo. Verder kwam en ging er ook een aantal mensen. Het bleek destijds een uitdaging om nieuwe mensen te vinden om de gewenste groei te kunnen realiseren. Alex Rasing, Pascal de Ruiter, Peter van den Hurk, Tom Kulk, Saskia Riddersma en Thomas Vrouenraets maakten de gelederen van Zuid compleet.

Al met al zaten we in 2017 op ongeveer 20 datafreaks!

Qosqo

Bij Qosqo was de bezetting inmiddels ook wat gewijzigd met de komst van Maarten Manders, Lulzim Bilali, Tianjun Yin en Nicole Verbeek. Qosqo zette groei in met Quipu.

De derde lustrumreis

Met het groter worden van de groep is het ook uitdagender om een bijzondere lustrumreis te organiseren. Toch is dat weer gelukt. Eerst een activiteit in het teken van de gadgets van de Kerst daarvóór, n.l. een dronetraining van professionals in Almere. Daarna via een tussenstop in Friesland zijn we gaan varen op de Waddenzee en werden we op het wad drooggelegd. Dit was een unieke ervaring om, omringd door water te genieten van de rust van het wad. Onze gids wist van alles te vertellen van het leven op en in het wad.

Leuke attenties

Naast vette gadgets met de kerst, worden we van tijd tot tijd  verrast met een leuke attentie. Zo kregen we in de zomer van 2015 een Lamzac cadeau. Het MT begreep heel goed dat we na noeste arbeid weleens zin hadden om lekker te luieren …

Goede doelen

Een percentage van onze winst is bestemd voor de steun aan mensen die minder bedeeld zijn als wij. We vragen daarom input aan onze medewerkers als het gaat om de keuze voor de te steunen goede doelen. Stichting Yawajeewa in Sri Lanka is via een familielid van Yvonne op ons netvlies gekomen. We geven daar al jaren financiële ondersteuning zodat kinderen die verbonden zijn aan Yawajeewa,  dagelijks verzekerd zijn van een maaltijd en van (speciaal) onderwijs.
Daarnaast wordt het Ronald McDonaldhuis al een aantal jaren gesteund omdat Erik zelf heeft ervaren hoe waardevol het is om dicht bij je kind te kunnen zijn op het moment dat hij/zij een tijdje in het ziekenhuis moet verblijven.

Ook Artsen zonder Grenzen heeft steun van Nippur ontvangen. In 2015 hebben we een hele gezellige wijnproeverij georganiseerd voor onze relaties waarvan de opbrengst bestemd was voor Artsen zonder Grenzen.

 

Ineens waren we al 15 mooie jaren op weg. Dat was snel gegaan. En nog boordevol plannen voor de toekomst. Daar lees je meer over in de volgende blog; de vierde vijf jaar van Nippur.