Interview met Maarten Ketelaars – 10 jaar bij Nippur

Yvonne Westerik, november 2022

Maarten Ketelaars is managing partner bij Nippur. 10 jaar geleden, te weten op 1 februari 2012, is hij in ons team gekomen. Daar staan we graag even bij stil. In dit interview blikt hij terug op deze periode.
Op welke manier ben je bij Nippur gekomen?

“Pieter belde me in september 2010 om mijn interesse te toetsen. Ik kende Nippur al uit mijn tijd bij SNS-bank. In die tijd heb ik al een keer een presentatie gegeven op een Nippur Night over datavault en ETL genereren op basis van metadata framework. Dat deed ik samen met Juan José van der Linden, destijds mijn collega bij SNSbank. Voor deze presentatie was ik gevraagd door Marcel, die ik weer kende van CMG en MCB.

Maar, Pieter belde me op het moment dat ik het druk had met de verbouwing van mijn huis. Ik wilde daardoor niet iets anders starten maar ik beloofde hem na de verbouwing terug te bellen. Zo gezegd, zo gedaan en in augustus 2011 belde ik hem terug en hebben we een afspraak gemaakt. Daarin hoorde ik over de plannen van Nippur om een vestiging in de regio Arnhem op te zetten en mij werd gevraagd of ik interesse zou hebben om één van de managers te worden met het vooruitzicht ook mede-eigenaar hiervan te worden. Ik kende al een aantal mensen bij Nippur en ik was ook al bij de lancering van Quipu geweest bij Kasteel Maurick, waarvan mijn voormalig SNS-collega Juan José de “geestelijk vader” was.  Inmiddels werkte ik 5 jaar bij Accenture en had daar al veel ervaring opgedaan met pre-sales en business development trajecten, maar ik zag me niet tot mijn pensioen in zo’n organisatie blijven. Dus, al met al, kwam deze vraag op het juiste moment. Aangezien ik vertrouwen had dat de mentaliteit en cultuur van Nippur goed bij mij paste zijn we tot een overeenkomst gekomen.”

Welke ideeën had je toen je bij Nippur startte?

“Ik geloof in adviseren en met mijn kennis van het vak lukte dat goed. VGZ was onze launching customer en van daaruit zijn we gegroeid. Ik zat samen met Henri op een project bij VGZ en daardoor konden we ook gemakkelijk overleggen. Onze ambitie was om langzaam maar gestaag te groeien met 2 nieuwe collega’s per jaar. En daarbij wilden we dan ook stapsgewijs nieuwe klanten in deze regio ontwikkelen.”   

Zijn de afgelopen 10 jaar verlopen zoals je had gedacht?

“Het event, dat we hebben georganiseerd om de opening van Nippur Oost te vieren, bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, was een echte mijlpaal.

Dingen zijn echter wel langzamer en moeizamer gegaan dan de ambitie was. Maar soms is het juist slimmer om het wat langzamer te doen. Het is belangrijk dat onze mensen passen bij het bedrijf en dat je samen het bedrijf uitbouwt. Daarbij staat kwaliteit altijd voorop. En mensen moeten zich comfortabel blijven voelen. In het begin moest natuurlijk ook de samenwerking tussen de leidinggevenden onderling nog vorm krijgen. Ik had soms toch wel andere ideeën en om in een team te komen dat al 10 jaar met elkaar samenwerkt is niet altijd gemakkelijk. Daarbij moesten de andere teamleden ook wel regelmatig aan mijn stijl wennen. Gelukkig is Nippur Oost succesvol geworden.”

Wat is je toekomstvisie?

“Inspireren door innovatie en groei. Onze mensen willen leuke projecten doen bij klanten en dat ook blijven doen. Onze klanten willen langduriger op ons kunnen vertrouwen. Sommige klanten willen zelf geen kennis opdoen van een aantal aspecten van een dataoplossing terwijl ze wel de inzichten nodig hebben om te kunnen sturen en te verbeteren. Met NAIA kunnen we deze groep klanten goed bedienen. Enerzijds is het voordeel voor de klant dat meerdere mensen alles weten van de ondersteuning die we met hen hebben afgesproken. Anderzijds is het fijn voor de consultants omdat ze niet steeds zelf het wiel hoeven uit te vinden maar dat het traject al bekend is. NAIA is het middel. Zo kunnen we nog steeds leuke dingen doen bij de klant, boren we naast de bestaande klantengroep weer een aanvullende markt aan en blijft Nippur een gezond bedrijf.”

Wil je nog iets toevoegen?

“Ik vind het menselijke aspect belangrijk. Naast business development ben ik ook regelmatig met HR bezig, op mijn manier. Bij Nippur hebben we oog voor elkaar en elkaars welzijn. We kijken wat nodig is voor de collega. Emotie hoort daar ook bij. Hard werken, hard lol maken, die balans moet er zijn. Respect hebben voor elkaar en samen op een leuke en prettige manier werk doen wat er toe doet! Zo ga ik graag de toekomst in.”