Interview met Erik Poelhuis

December 2023 – Pieter Rambags
Erik Poelhuis werkt sinds 2014 bij Nippur en heeft een passie voor data-architectuur en ontwikkeling. 

Hoe ben je bij Nippur terecht gekomen?

Ik studeerde in 2008 af aan de HAN in de vakgroep Informatica. Na mijn afstuderen heb ik enkele jaren gewerkt bij Accenture waar ik Maarten Ketelaars leerde kennen in zijn hoedanigheid als unitmanager en career counselor. Toen Maarten besloot om Nippur Oost neer te zetten wist hij dat hij mij er graag bij wilde hebben. We bleven met elkaar in contact en gingen jaarlijks met elkaar uit eten. Totdat ik in 2014 besloot de stap naar Nippur te wagen.

Wat trok je aan in Nippur?

Als rasechte Achterhoeker met een bourgondische inslag leek het mij wel een goed idee om in dienst te treden van dit van oorsprong typisch Brabantse bedrijf. Omdat Nippur had besloten om ook te starten in het oosten van het land was de afweging voor mij snel gemaakt. Ik zag in Nippur een club mensen, die de meer seniore rollen bij klanten vervullen. Architectuur, projectmanagement en lead development. Ik zag daarin een kans om mij binnen Nippur verder te kunnen ontwikkelen. Met name het kunnen acteren op het snijvlak development én architectuur was voor mij van doorslaggevende betekenis. Nippur waardeert collega’s die zich blijvend technisch willen ontwikkelen. Ik zie mezelf graag als techneut, die een leidende technische rol bij klanten bekleedt.

Bovendien was ik het vele reizen wel een beetje beu. Ik zag het streven van Nippur naar een goede werk- en privébalans. Op dat moment werd dat in mijn privéleven belangrijk, doordat ik mijn huidige partner leerde kennen en met haar een gezin heb gesticht.

Waarom heb jij gekozen voor consultancy?

Ik heb altijd beseft dat ik voortdurend wil leren en mezelf verbreden en verdiepen in het vak van data engineer. Ik zag dat consultancy mij de kans zou bieden om meer uitgedaagd te worden door wisseling in opdrachten voor verschillende klanten. Ook het mezelf blootstellen daardoor aan nieuwe technieken en methoden is voor mij essentieel. Het dwingt mij ook om net even dat extra tandje bij te zetten om de ontwikkelingen bij te houden.

Bovendien hebben wij binnen Nippur zogenaamde kennisteams waar ik graag aan deelneem en waar ik ook leidend kan zijn in het onderzoeken van nieuwe trends op ons vakgebied. Onlangs nog heb ik een sessie georganiseerd rond het data lakehouse. Naast het brengen en halen van kennis is het overigens een enorme energiegever. Het gepassioneerd met ‘vakidioten in een hok’ sparren over onderwerpen is heel bijzonder. Dat vind ik het leukste.

Blijf je dat leuk vinden gezien de snelle, spannende ontwikkelingen?

Ik wel! Je moet daarin wel bepaalde keuzes maken. Vroeger was het allemaal overzichtelijker. Nu is het vakgebied qua technologie zo omvangrijk geworden dat het niet meer mogelijk is om alles bij te houden. Ik focus mij dan ook vooral op Azure. Daar werken de meeste van onze klanten mee.

Ik voel wel een bepaalde onrust, omdat ik vanuit inhoud wil kunnen blijven reageren. Het wordt steeds moeilijker om het hele spectrum te kunnen bestrijken. Ik ga dan veel lezen om het te kunnen begrijpen. Bovendien konden we vroeger even snel een speeltuin neerzetten om te spelen met nieuwe technologie. Nu hangt er meteen een prijskaartje aan, omdat alles zich in de cloud afspeelt. Gelukkig heeft Nippur een opleidingsbudget, dat we daarvoor kunnen aanwenden.

Herken je deze emotie bij je collega’s?

Ik zie dat wij als techneuten streven naar perfectie en daardoor niet snel tevreden zijn. Onze klanten waarderen dat enorm en zij herkennen onze expertise. Keerzijde is natuurlijk dat wij daardoor soms wat conservatief overkomen en minder geneigd zijn om halffabricaten, die dus in onze ogen nog niet goed genoeg zijn, vrij te geven. Ik herken deze karaktertrek bij veel van mijn collega’s.

Hoe zie jij de toekomst van het vakgebied?

Ik vind ChatGPT supergaaf. En we zien nu bijvoorbeeld iets als Azure Fabric dat als paraplu over alle componenten heen gaat helpen om deze beter en sneller met elkaar te integreren.  Ik vind het ook scary, omdat ik me afvraag hoe onze rol in de toekomst gaat veranderen.  Anderzijds kan ik mij niet voorstellen dat je zonder ons de toch wat complexere architecturen kunt blijven implementeren. Hoe dan ook vind ik het een gave nieuwe ontwikkeling, die ik graag omarm en integreer in mijn werk.

Maar wat nu als inderdaad delen van je werk door AI worden overgenomen?

Ik maak mij vooralsnog geen zorgen. Ik blijf me toch wel ontwikkelen. En als ik mij uiteindelijk minder kan inzetten als ontwikkelaar, dan verleg ik mijn focus meer naar advies en begeleiding. In mijn optiek is Data Engineering een middel om een doel te bereiken. Dat AI/ML (deels) Data Engineering taken kan overnemen is niet erg. Uiteindelijk zitten wij binnen Nippur al heel erg op het ‘genereer je code’-pad met o.a. Quipu. Het gebruik van AI is dan voor mij de next-level. Ik denk dat onze focus in de toekomst meer gericht zal zijn op de toepasbaarheid bij klanten en daarmee de waarde die we kunnen toevoegen voor onze klanten.

Wat doe je verder graag, buiten het werk om?

Met mijn gezin uit eten en vooral op vakantie. Want dat doe ik het liefste. Ik ben tenslotte een echte familieman.