Wij stellen graag voor: Tim Hanssen
werkzaam bij
Nippur sinds 2016!
 

 

Tim werkt sinds 1-1-2016 bij Nippur en heeft in deze periode bij verschillende klanten gezeten én verschillende type opdrachten gehad. Hij neemt ons graag mee in hoe hij zich ontwikkelde tot een ervaren datascientist. 

Tim vertelt over zijn achtergrond:  

“Ik heb econometrie gestudeerd en hiervoor gekozen omdat ik hou van wiskunde, rekenen, data en puzzels oplossen. Ik wist dus al snel dat ik data leuk vond.” 

Voor welke klanten heb je gewerkt?  

Tim: “Toen ik bij Nippur kwam zat ik snel op een lange opdracht bij DELA waar ik werkte aan een tool om fouten in businessrules te detecteren en werkte ik aan een betere datakwaliteit. Later werd ik meer onderdeel van het BI-team. Na ongeveer 4 jaar stopte ik bij DELA en richtte ik me meer op datascience. Ik kreeg de kans om binnen Nippur Running on Data  op te zetten, waarin we met hardloopfanaten in hackathons onze hardloopdata analyseren. Ik heb hier veel tijd in gestoken en veel van geleerd. Dit combineerde ik een tijd met een opdracht bij PoZoB waar ik als BI- en dataspecialist werkte” 

Inmiddels keert Running on Data jaarlijks terug bij Nippur en zijn op dit moment weer verschillende hardlopende datafanaten met hun hardloopdata aan de slag. 

Tim: “Op dit moment werk ik voor Vlisco als datascientist. Het doel van mijn opdracht is om de processen rondom het drukken van gekleurde stoffen te optimaliseren. Door bijvoorbeeld afwijkingen in het productieproces snel te signaleren, kan eerder  worden ingegrepen. Hierdoor wordt het proces van kwaliteitsbeoordeling objectiever en nauwkeuriger. Ik gebruik hiervoor technieken als regressie, clustering, morphing en image recognition. Ik ben trots op het hele algoritme dat ik maakte, waarmee fouten in stof eerder ontdekt kunnen worden. Én dat de klant ineens ziet wat er allemaal mogelijk is en hierdoor ook weer nieuwe vragen ontstaan. ” 

Hoe blijft je kennisniveau up-to-date? 

Tim: “Vooral door google! Ik volg niet vaak trainingen of congressen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat je moet googlen, deze kennis doe ik op via sites zoals ‘towards data science’. Ik vind het leuk om te hobbyen en hierdoor leer ik ook veel. Ik heb bijvoorbeeld met 100% zekerheid een gokwebsite weten te ‘verslaan’. Door middel van een algoritme wist ik altijd zeker dat ik winst had. Helaas waren de marges heel klein, dus ik ben er niet rijk van geworden. Ook voor mijn voetbalvereniging heb ik data gebruikt om kleine teams op een 4-tegen-4-toernooi gelijkwaardig te verdelen.” 

Wat vind je het leukste aan werken als datascientist? 

Tim: “Vooraf is het antwoord onbekend, gaandeweg ontdek je welke kant je op moet voor de oplossing. Het is vaak een complexe puzzel, die je uiteindelijk – onder andere aan de klant – begrijpelijk moet kunnen uitleggen zodat het simpel lijkt (maar dat is het niet…).”  

Wat is binnen jouw vakgebied de grootste uitdaging?  

Tim: “Als je eenmaal een paar algoritmes kent begrijp je nieuwe ook snel. Maar ontwikkelingen gaan heel snel waardoor je niet alles kan bijhouden. Het in productie brengen van een model is ook best lastig, daar heb ik minder ervaring mee. Het vakgebied is zo veelzijdig dat je niet alles kan beheersen.  En ik wil wel altijd alle ins-en-outs weten voordat ik ergens mee aan de slag ga.” 

Wat maakt werken bij Nippur extra leuk? 

Tim: “Ik vind het leuk om voor meerdere klanten te werken, maar wel voor een wat langere periode. Hierdoor kom ik met een breed aantal onderwerpen in aanraking, in verschillende branches. De opdrachten zijn vaak ook langere tijd (>half jaar) waardoor je wel ergens in kan duiken. Ik vind het fijn dat er wordt gekeken naar wat ik leuk vind. En ik heb collega’s om mee te sparren. Kennisdelen en elkaar uitdagen is erg leuk. Gelukkig zijn er steeds meer mensen bij Nippur die ook in het datascience vakgebied werken en dus ook steeds meer opdrachten in deze richting.  

Daarnaast is het erg fijn dat er een aangename mentaliteit is, niet patserig of ‘strak in het pak’. We weten van elkaar hoe de kinderen en partners heten, en er is een fijne werk-privé balans. De maandelijkse Nippur Nights mét etentje zijn erg gezellig.”