Migreren, evolueren of renderen?

Mei 2024 – Wilbert van Ruremonde

Stel, je hebt een goed werkend data platform en er komt iemand binnen met een nieuw voorstel. Ga je dat voorstel accepteren of vriendelijk bedanken?

 

Dit dilemma komt vaker voor dan je zou denken. Vroeger kocht je als bedrijf een oplossing en investeerde je meteen een paar honderdduizend euro. Daarmee zette je jezelf vast in die specifieke oplossing. Maar tegenwoordig, met cloud oplossingen, kun je gratis beginnen en pas betalen zodra je de service daadwerkelijk gebruikt.

 

Hoe meer je gebruikt, hoe meer je betaalt. De opstartkosten zijn hiermee laag, waardoor de deur open lijkt te zijn om veranderingen door te voeren of, zoals vaak gezegd wordt, te evolueren. Evolueren klinkt immers veel aantrekkelijker dan migreren. Maar vaak wordt vergeten dat een nieuwe of aanvullende oplossing niet meteen alles vlekkeloos laat draaien. De oude oplossing moet vaak tijdelijk blijven draaien, wat leidt tot dubbele kosten. En ja, oude oplossingen opruimen kost ook geld,  maar dat scheelt uiteindelijk wel in de beheerslast.

 

Is evolueren dan een gebrek aan visie of een logische stap in deze moderne tijd? Dat is een lastige vraag. De huidige wereld nodigt uit tot experimenteren: “Onderzoek alles en behoud het goede” is nu relevanter dan ooit. Het is echter niet mogelijk om alles te onderzoeken, alleen al door de tijd die dat kost en zeker niet als zoals bij on premise de kosten bij de start al hoog zijn. Onderzoeken van cloud initiatieven is dus laagdrempeliger dan on premise, maar alles kost geld, dus het maken van doordachte keuzes blijft essentieel.

 

Als professionals streven we naar continue verbetering. Dat wordt ook verwacht door onze opdrachtgevers. Maar ook hier speelt een kosten-batenanalyse een rol. Wanneer bereik je het optimale niveau? Wanneer is iets goed genoeg, ook al kan het beter?

Laten we samen blijven bouwen aan geweldige dataoplossingen en niet vergeten om op te ruimen zodat er niet meerdere omgevingen tegelijkertijd draaien. En laten we goed nadenken wanneer iemand met een nieuw idee komt. Zo zorgen we voor goede oplossingen en blijven de kosten op de lange termijn beheersbaar.