Nippurianen door de jaren heen

Tom van der Wielen, november 2022

Sinds een paar maanden ben ik werkzaam bij Nippur en aangezien deze al zo’n 20 jaartjes meegaat, was ik eigenlijk wel benieuwd: wat maakt Nippur nou zo’n interessant bedrijf om voor te werken? Daarom heb ik verschillende collega’s geïnterviewd die hier kort of al behoorlijk lang werken. In deze blog beschrijf ik wat me opviel aan hun antwoorden.  

 

Laten we beginnen met de betreffende collega’s even voor te stellen: 

Bart Steendam 
Bart is een van de nieuwste collega’s en is 3 maanden in dienst. Hij woont in Steenwijk en werkte voorheen als productowner bij een groot energiebedrijf en is zeer kundig met MS SQL Server. 

Marieke Roelofs 
Marieke is al 5 jaar bij Nippur in dienst. Ze woont in Nijmegen en is voornamelijk werkzaam als ETL-ontwikkelaar/data engineer. 

Gilles Pol 
Gilles werkt 9,5 jaar bij Nippur. In z’n werk krijgt hij veel energie van het organiseren van verandering als kwartiermaker of trekker van een project. Hij bouwt snel een netwerk op en zorgt dat het voor elkaar komt. 

Frans van Bree 
Frans werkt al 17 jaar bij Nippur als datawarehouse architect, BI-consultant en data engineer. Zijn interesses liggen voornamelijk bij de backend.

Ik begon het interview met de vraag hoe de collegas hun baan bij Nippur hebben gevonden. Hier was al meteen iets duidelijk; ze kennen iemand bij Nippur of hebben eerder al met iemand van Nippur gewerkt. Zo kende Frans de oprichters Pieter en Peter al van zijn werk bij een businessunit van Origin (nu Atos). Frans is bijna de volledige twee jaar voordat hij bij Nippur kwam ook ingehuurd geweest door Nippur om diverse datawarehousetrajecten uit te voeren. Voor hem was de overstap dan ook vrij natuurlijk. Gilles heeft samen met Henri (architect) op een opdracht gezeten. Helaas ging het bedrijf waar Gilles werkte failliet en toen heeft hij door zijn goede ervaring met die opdracht Henri opgebeld. Marieke heeft ook op een opdracht gezeten met een Nippuriaan, Gilles wel te verstaan. Na een aantal jaren wilde Marieke toch van baan wisselen en heeft ze contact gezocht met Nippur. Bart kende Mayke (data scientist), zij waren beide werkzaam in hetzelfde bedrijf. Mayke had al eerder de switch naar Nippur gemaakt en toen het eenmaal tijd werd voor Bart om te gaan zoeken naar een volgende stap, heeft hij hier gesolliciteerd. 

Nu we weten hoe de collega’s collega’s zijn geworden was ik benieuwd naar hun meest memorabele moment. Wat viel op? Het zijn allemaal andere momenten. Frans herinnert zicht nog goed dat hij met zijn medeNippurianen op een catamaran in een net vlak boven de zee hing in Barcelona (wow!). Gilles herinnert zich veel hele mooie, maar ook minder mooie momenten. Hij hecht veel waarde aan het diner in hotel de Wereld in Wageningen. Marieke heugt zich het afsluitende evenement van de eerste editie van Running On Data. Daarbij lopen deelnemers 10km of een halve marathon en voorafgaand waren via hackathons de eindtijden voorspeld (die redelijk uitkwamen). De sfeer zat er die dag goed in, het was mooi weer en er waren bijna meer helpers dan lopers.” aldus Marieke. Barts meest memorabele moment (en dat al na drie maanden!) is het uitje naar de Beekse Bergen. Daarbij verbleven we met alle collega’s, aanhang en kinderen een weekend in het Brabantse safaripark. 

Ontwikkeling is een van de belangrijke onderwerpen bij Nippur. Uiteraard vroeg ik me af wat er binnen en/of buiten het vakgebied allemaal qua kennis is opgedaan. Zo heeft Frans veel geleerd van de DataVault modelleringstechniek en heeft hij veel kennis van SQL en databases opgedaan. Marieke heeft veel gehad aan haar tijd dat ze meedraaide bij het interne ontwikkelteam(pje). Zo zei ze: Daar zitten softwareengineers die met een andere blik kijken en andere vaardigheden hebben, dan de gemiddelde DWH-ontwikkelaar. Veel dingen die in DWH-teams vaak nog in de kinderschoenen staan, zijn bij hen al een ‘way of life’: zoveel mogelijk automatiseren, alles in Git, deployment via pipelines, code kloppen in verschillende virtual environments …”. Gilles heeft het belang ingezien van modelleren en architectuur. Dit is iets wat tegenwoordig een beetje op de achtergrond lijkt te blijven maar het kan je product en de ontwikkeling daarvan maken of breken. Gilles heeft, als een van zijn soft-skills, ook ontdekt dat hij goed is in het organiseren van werk en dat hij teams beter kan laten presteren door voorop te lopen en de weg te wijzen. Bart is begonnen met zijn Azure certificeringen, zijn eerste is ondertussen al binnen. 

Als je al lang in de dataindustrie zit dan zal er veel veranderd zijn. Zo vroeg ik ook naar wat er bij Nippur veranderd was door de jaren heen. Het eerste was dat er veel van on-premise technologie naar de cloud is gegaan. Dit is terug te zien in bijna alle opdrachten. Ook hebben we bij Nippur datascience capability toegevoegd, iets wat er in het begin nog niet was. Verder merkte Marieke nog op dat we sinds een paar jaar ook een verschuiving in leeftijd hebben; waar we (nog steeds) voornamelijk ervaren ‘oude rotten’ hebben en krijgen, zijn er in de afgelopen jaren ook wat twintigers aangeschoven. 

Dan rest alleen nog de vraag wat er niet veranderd is door de jaren heen en moet blijven. Dit is vooral de bedrijfscultuur. De Socials met het bourgondische karakter die Nippur organiseert die er voor zorgen dat je toch altijd even weer met je “echte” collega’s kunt lachen. Ook de betrokkenheid van het managementteam wordt als heel prettig ervaren omdat er zo’n platte, ontspannen organisatiestructuur is. De vrijheid om jezelf te ontwikkelen en te zijn wie je bent. En de gedreven en deskundige collega’s die openstaan voor alles. 

Voor mij was dit een leuke manier om met diverse collega’s kennis te maken en meer te weten te komen over het verleden van Nippur. Heb jij nog vragen aan een van onze collegas of wil je wellicht ook geïnterviewd worden 😉 dan kun je ons altijd berichten via LinkedIn of mail naar info@nippur.nl 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.