XPO LOGISTICS

Robuuste BI-oplossing

XPO is wereldwijd één van de grootste en meest totale leveranciers van transport, logistiek en freight forwarding. In Nederland focust XPO zich, met meer dan 20 vestigingen en ruim 3000 collega’s, vooral op supplychain-management dienstverlening.

VRAAGSTELLING

Het hart van de BI-oplossing van XPO is een robuuste datawarehouse-omgeving. Deze omgeving is namelijk het fundament voor de management informatie voor tactische sturing maar ook voor de operationele informatie ten dienste van bijsturing gedurende de dag. Er was een aantal belangrijke eisen waar in het ontwerp en de realisatie rekening mee gehouden moest worden:
  • Integratie van warehousemanagement gegevens uit de verschillende systemen ten behoeve van integrale klantrapportage
  • Integratie van warehousemanagement gegevens met data van urenregistraties van medewerkers ten behoeve van sturing op productiviteit
INVULLING

Vanaf dag 1 zijn XPO en Nippur heel intensief in de slag geweest om een degelijk datawarehouse te ontwerpen en te realiseren. Eén van de uitgangspunten is om te genereren wat gegenereerd kan worden. Dit heeft twee heel belangrijke voordelen in het realisatietraject:
  • Dankzij dit principe is interactief ontwikkelen eenvoudig geworden. Bij voortschrijdend inzicht genereren we zaken opnieuw, zodat er geen realisatie-effort verloren is gegaan, omdat de werkelijkheid niet klopt met de aanname's en uitgangspunten.
  • De oplossing is eenvoudig om te zetten naar nieuwe sites. En indien nodig met kleine inspanning om te zetten naar andere technologieplatformen.

Er is een generieke BI-oplossing, inzetbaar in alle distributiecentra. Dankzij de inzet van replicatiesoftware worden de bronsystemen eenvoudig realtime ontsloten en beschikbaar gemaakt voor zowel operationele rapportage via een ODS als via een aantal intraday loads richting datawarehouse.