Running on Data - tweede hackaton

01-07-2020
Een vaste cadans aanhouden werkt, voor tenminste één van de deelnemers aan ons Running On Data-project. Tijdens de tweede hackathon, afgelopen donderdagavond, bleek dat uit zijn trainingsgegevens. Sinds hij deze cadans aanhoudt lukt het om met een hogere hartslag en dus een hogere snelheid te rennen.
Het was één van de resultaten van een tropisch warme, maar interessante avond. In drie groepen bogen de deelnemers zich over de vraag hoe ze straks bij de halve marathon van Eindhoven een optimale prestatie kunnen neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan: kun je beter een positieve of een negatieve split aanhouden? Met welke snelheid kan ik het beste mijn trainingen doen? Met welke hartslag moet ik beginnen en welke moet ik gemiddeld hebben?

Hiervoor doken we niet alleen in onze eigen trainingsdata, maar ook in uitslagen en splittijden van deelnemers aan de halve van Eindhoven in  2017, 2018 en 2019. Aan de hand van splittijden tussen 4 en 9 km en tussen 9 en 14 km lijkt het ideaal te zijn als je deze nagenoeg even hard loopt. De piek ligt bij een hele kleine positieve split.
Bij een van de analyses werd aan de hand van afstand, tijd, hoogtemeters en snelheid geprobeerd om verschillende typen activiteiten te onderscheiden. In de volgende grafiek zijn duidelijk de fiets/ski activiteiten zichtbaar, net als de warming-ups en de wandelingen.
In de volgende grafiek is duidelijk een lineair verband zichtbaar tussen snelheid en cadans voor een van de deelnemers. Ook blijkt dat in 2020 met de hoogste cadans en de hoogste snelheid gelopen werd.
Een van de onderzoeksvragen was: presteer ik het beste in de ochtend, middag of avond? Dit werd geanalyseerd aan de hand van hartslag en snelheid, voor een bepaalde afstand en periode. Hieruit blijkt dat de hartslag in de ochtend hoger is dan in de avond voor een van de deelnemers.
Binnenkort gaan de deelnemers elkaar voor het eerst live ontmoeten, bij een hardloopclinic. Want hoeveel inzichten de data ook brengen, de adviezen van een professionele trainer blijven goud waard.

Aanmelden of meer informatie

Samen over de eindstreep op 11 oktober 2020