Running on Data 2021 - De Marathon van Eindhoven

Lucas Otten
15-10-2021
Running on Data, het project waarin we sport combineren met data, werd in 2020 nog een eigen race omdat de Marathon van Eindhoven niet door kon gaan. In 2021 is het er weer van gekomen; we konden de finale van ons Running on Data-project uitvoeren tijdens het beoogde event. In een periode met marathons in binnen- en buitenland, is Eindhoven voor ons een perfecte uitvalsbasis.


Met een groep van 7 personen is er dit jaar gerend op zondag 10 oktober tijdens de Marathon Eindhoven. Verspreid over de afstanden 10 kilometer, halve marathon en hele marathon waren de deelnemers en supporters de hele dag in touw.
De hele marathon
De eerste deelnemer startte vroeg op de zondagochtend, om 10 uur, met zijn marathon. Ondersteund door collega’s langs de weg werd hij aangemoedigd zijn streeftijd van 3 uur en 8 minuten te gaan halen. Het ging hem in het eerste deel voorspoedig, en na een halve marathon afstand lag hij mooi op schema. Het tweede deel ging de vermoeidheid parten spelen en is het schema losgelaten; er moest even gewandeld worden. Maar de hele marathon ìs uitgerend, alle 42,2 kilometers, in een tijd van 3 uur en 34 minuten. Ontzettend knap natuurlijk, en genoeg ruimte voor verbetering om tijdens de volgende editie wél de streeftijd te behalen.

Tim: “Het blijft een leuke uitdaging om het complexe functioneren van het menselijk lichaam te proberen te verklaren aan de hand van data. Samen met anderen je hardloopdata bestuderen zorgt voor nieuwe ideeën en motivatie, daar krijg ik energie van! Ik heb er nu al zin in om volgend jaar nog meer inzichten te krijgen en mezelf weer te verbeteren!”
10 Kilometer
Op eenzelfde tijd startte ook de tweede deelnemer. Om 10.10 uur, op 10 oktober (10-10), werden de 10-kilometer deelnemers afgeschoten. Het doel was om binnen 50 minuten over de eindstreep te geraken, maar dat lukte al net onder de 45 minuten. Een hele mooie prestatie dus! Een deel van dit parcours overlapte met de route van de marathon, dus ook nu moedigden de meegekomen Nippur collega’s hem aan.

Mark: "Sneller dan gedacht en wat de data voorspelde ;) Het was een heerlijke dag! Fris, zonnig met geweldige supporters waardoor het evenement voelde als een cadeautje"
De halve marathon
Later op de middag was de start van de halve marathon. De vijf andere deelnemers hadden allen hun eigen streeftijden voor de afstand, variërend van 1 uur en 35 minuten tot 2 uur en 10 minuten. Ongeacht de snelheid of het tempo die de deelnemers in hun hoofd hadden, is het voor iedereen een enorme prestatie geweest om deze afstand te rennen. En het mag gezegd worden dat elk van de vijf deelnemers onder de streeftijd is binnengekomen. Iedereen heeft onder de 2 uur gelopen, met tijden van 1 uur en 31 minuten, 41 minuten, 44 minuten, 49 minuten, en 53 minuten. Wederom een knappe prestatie!
Inmiddels was het publiek ook toegestroomd en hing er een goede sfeer in het centrum Eindhoven. Nippur heeft een thuisbasis gevormd bij Restaurant Geronimo in de Dommelstraat, en aldaar werd er na afloop geborreld en nagepraat over deze succesvolle dag. Onder het genot van livemuziek!
Deze Running on Data editie was daarmee zeker een succes! Het spelenderwijs leren omgaan met visualiseren van data in PowerBI was voor bijna elke deelnemer een leerschool en dat is een onderwerp dat in Running on Data 2022 zeker terug zal keren. Daarnaast zijn er nieuwe contacten gelegd om kennis te delen tussen deelnemers onderling. Niet alleen over het hardlopen, maar juist over data, en best practices die worden gehanteerd bij verschillende van onze klanten. En niet in de laatste plaats was het een succes omdat het een prachtige dag was, met een heerlijk zonnetje, waarin ieder fijn heeft gesport en er doelstellingen zijn behaald.

In 2022 gaan we weer verder, wederom met een aantal hackathons om je eigen hardloopdata te analyseren. Ben je benieuwd naar verborgen inzichten in jouw hardloopdata? Stuur ons dan alvast een berichtje zodat we je kunnen benaderen zodra Running on Data 2022 van start gaat.