Running on Data - Hardloopclinic

17-07-2020
Na twee online hackathons troffen de deelnemers aan Running On Data elkaar afgelopen weekend in levenden lijve. Michael Beuwer van GewoonLekkerRennen.nl gaf ons een interessante clinic. Eerst leerden we theorie over training: o.a. over supercompensatie en fitness, fatigue & form. Je snelheid wordt bepaald door de combinatie van je VO2Max en je ‘running efficiency’. Die eerste is goed trainbaar. Het tweede is ook trainbaar, en daar was deze clinic op gericht.
De fitness & freshness tabel maakt gebruik van de trainingsbelasting en vergelijkbare pogingen om dagelijkse trainingen te beoordelen. De trainingsbelasting wordt berekend aan de hand van hartslaggegevens. De cijfers zijn minder belangrijk dan de algemene trends. Hiermee kun je jouw conditie, vermoeidheid en vorm na verloop van tijd bijhouden.
(Bron: Strava)
Hierna gingen we dus op pad om een efficiënte looptechniek aan te leren. Er zijn handige trucs voor een loophouding met de heupen meer naar voren en wat meer omhoog. Door snellere armbewegingen kun je je snelheid op peil houden als je er in de laatste kilometer doorheen zit: de benen blijken vanzelf het ritme te volgen.
Het was een inspirerende ochtend, mede mogelijk gemaakt door Phood Kitchen in Eindhoven. Je kreeg er zin van om lekker te gaan trainen. Dat hebben we dus ook maar meteen gedaan: een zestal deelnemers sloot af met een duurloopje langs het Eindhovens kanaal. Door de clinic hebben we nieuwe onderzoeksvragen ontdekt voor de volgende hackathon. We houden je daar natuurlijk ook weer van op de hoogte.