Stichting Ka Bibi

Stichting Ka Bibi, CongoStichting Ka Bibi is opgericht door Paul Mbikayi en Marlies Bogaarts uit Amsterdam. Samen met Da Marthe in Congo zijn zij de drijvende kracht achter Ka Bibi. Ka Bibi wordt volledig ondersteund door vrijwilligers..

Da Marthe is een sociaal bewogen vrouw uit Mbuji-Mayi, een stad in de provincie Kasaï. Enkele jaren geleden stelde ze haar stukje grond beschikbaar voor de bouw van een naaiatelier voor een paar weesmeisjes uit haar omgeving. Met hulp uit Nederland was het gebouwtje in december 2008 klaar. Da Marthe en zes meisjes kregen een passende plek om te werken en te slapen. En voor ieder meisje een naaimachine om te leren naaien.

Om het project zelfstandig te laten bestaan, ook op de langere termijn, maakten de meisjes van Da Marthe producten voor de Nederlandse markt. Verder is het de bedoeling dat, zodra een meisje voldoende zelfstandig kan werken, zij de naaimachine krijgt waarop ze heeft leren naaien. Daarnaast krijgt ze een klein geldbedrag mee als startkapitaal. Ze kan kiezen om zich voor het project in te blijven zetten of voor zichzelf te beginnen. Wanneer ze bij het project blijft, deelt ze in de winst en helpt ze de nieuwe leerlingen.

De stichting Ka Bibi is sinds december 2016 opgehouden te bestaan. Ze heeft haar uiterste beste gedaan de meisjes (en een paar jongens) zelfstandig te maken. De meesten hebben inderdaad een naaimachine waarmee ze tegenwoordig een eigen inkomen kunnen genereren.

Paul Mbikayi zegt hierover: “Nippur was de reden dat dat Ka Bibi überhaupt konden bestaan! Nippur gaf Ka Bibi de kans een eerste daad in Kongo op te zetten door een school te bouwen. Later hebben we, nadat de lerares ziek werd, een bestaande school geholpen. Ka Bibi bedankt Nippur hartelijk voor de steun!”.