Stichting Yawajeewa, Sri Lanka

Stichting YawajeewaDe stichting Yawajeewa in Negombo, Sri Lanka, is een Community Learning Centre voor kansarme kinderen die op straat leven. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen waarvan een van de ouders is overleden, kinderen van bedelaars en daklozen, maar ook kinderen die om welke reden dan ook van school zijn gestuurd. Yawajeewa biedt ook ruimte voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke handicap die in Sri Lanka aan hun lot worden overgelaten.

In samenwerking met de lokale politie plukt Yawajeewa de kinderen letterlijk van de straat en neemt ze op in het centrum. Het gaat om kinderen van alle leeftijden. In Yawajeewa krijgen de kinderen onderwijs op maat en dagelijks een gezonde maaltijd.

DRIJVENDE KRACHT EN CONTACTEN IN SRI LANKA
Yawajeewa staat onder leiding van oprichter Sunil Shanta, gemeenteambtenaar. Hij en zijn staf staan 7 dagen per week voor deze kinderen klaar. Deze zeer gemotiveerde docenten en verzorgers accepteren hiervoor een lager salaris dan ze elders zouden krijgen voor hetzelfde werk. Zij zorgen ervoor dat deze kinderen dagelijks scholing krijgen. Daarnaast zorgen zij voor gezonde maaltijden voor de kinderen. Deze scholing bestaat uit basisonderwijs en voor de oudere kinderen is er ook beroepsgericht onderwijs beschikbaar, bijvoorbeeld fietsenmaker of kleermaker. Aan de gehandicapte kinderen wordt speciaal onderwijs gegeven.

Er is een kokkin aanwezig die dagelijks de maaltijden bereidt zodat de kinderen twee keer per dag een gezonde maaltijd krijgen. Verder wordt deelname aan diverse activiteiten georganiseerd zoals optreden als koor op jaarmarkten en kerstvieringen. Vanuit Nippur hebben we contact met Hans en Miep Meijer-Larsen. Zij exploiteren ter plaatse het reisbureau Tourmaster Sri Lanka. Miep helpt regelmatig bij Yawajeewa en zorgt ervoor dat wij goed met Sunil Shanta kunnen communiceren.

BIJDRAGE VAN NIPPUR AAN GEBOUW EN MAALTIJDEN
Enkele jaren geleden heeft Nippur een noodzakelijke verbouwing van het verblijfspand mogelijk gemaakt en er is voor alle kinderen een schooluniform aangeschaft. Nippur draagt sindsdien ook zorg voor de maaltijdvoorziening. Door de groei van het aantal kinderen en het feit dat ook in Sri Lanka een gebouw onderhoud nodig heeft, zijn in 2017 de noodzakelijke aanpassingen aan het verblijfspand door Nippur financieel mogelijk gemaakt. Zo heeft onze bijdrage in 2017 gezorgd voor de bouw van 2 toiletten, een douche, wastafels, een betere keuken en een voorraadkamer.

Daarnaast heeft Nippur de salarissen voor de leerkrachten aangevuld zodat deze op gelijk niveau liggen met dat van leerkrachten in het reguliere onderwijs aldaar. Ook zijn er nieuwe uniformen aangeschaft voor de kinderen en leerkrachten. We zijn er trots op dat jaarlijks een groot aantal van de oudere kinderen dankzij het onderwijs in Yawajeewa doorstroomt naar een reguliere vervolgopleiding.

Nippur heeft een prachtig wandkleed mogen ontvangen, gemaakt door de kinderen zelf. Het kleed hangt op een prominente plaats op ons kantoor in Oirschot.

PLANNEN EN AMBITIES
Voor de toekomst droomt de school van een bus om kinderen verder weg te bereiken en de bouw van veilige nachtverblijven om de kinderen van de straat te houden. Zoekt jouw bedrijf nog een goed doel om rechtstreeks te steunen? Dit is een heel mooie bestemming en wij helpen je graag om contact te leggen met de stichting.